(ΕΘΝΟΣ ΣΤΙΣ 26-6-2001)

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Ο εμπαιγμός των παιδιών

Του Στέφανου Μάνου και Γιώργου Ψαχαρόπουλου*

Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ θυμίζει κάτι από πρακτική, αλχημιστική μαγεία. Οι αλχημιστές ήταν ικανοί θαυματοποιοί που μετέτρεπαν τα μέταλλα σε χρυσό, χρησιμοποιώντας μυστικούς συμπαντικούς κώδικες. Την ίδια τακτική χρησιμοποιεί και το Υπουργείο Παιδείας, βαφτίζοντας τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ σε μία νύχτα, χωρίς όμως να κάνει τίποτε ουσιαστικό πέραν της λεκτικής αναβάθμισης. Σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι να φωτιστούν οι "μυστικοί κώδικες" αυτής της αλχημείας, ώστε ο εμπαιγμός των παιδιών να φανεί στην πράξη:

Εμπαιγμός ΤΕΙ: Αφού με τα παραπάνω επιτεύχθηκε ο σκοπός, η ανωτατοποίηση (… αλλά όχι πανεπιστημιοποίηση) των ΤΕΙ, δίνει για μία ακόμη φορά φρούδες ελπίδες στους φοιτητές των απανταχού ανώτερων ιδρυμάτων της χώρας μας.

Στην Ελλάδα, πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε πολιτικής, έχει επικρατήσει η τεχνική του ισολογισμού των ψήφων (για πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου). Η Κυβέρνηση μπορεί να μετράει τα "κουκιά" των φοιτητών ΤΕΙ, των καθηγητών και των γονέων των παιδιών, όμως ο εμπαιγμός δεν θα αργήσει να φανεί. Το να δίνουμε στη νεολαία μας, αβασάνιστα, επιταγές χωρίς αντίκρισμα είναι το πιο εύκολο πράγμα. Μακροπρόθεσμα όμως αποδεικνύεται καταστροφικό, διότι υπονομεύει το αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας και κουρελιάζει τα όνειρα της νεολαίας μας.

 

*Βουλευτές του κόμματος των Φιλελευθέρων