ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ (ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ)

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

ΘΕΜΑ: ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ...

 

Σύμφωνα με το νόμο 2525/97, άρθρο 6, η επετηρίδα θα καταργούνταν σταδιακά σε διάστημα μιας πενταετίας. Ειδικότερα, την ερχόμενη σχολική χρονιά (2001-2002) οι διορισμοί θα γίνονταν κατά 80% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κατά 20% από την επετηρίδα (παράγραφος 2 του παραπάνω άρθρου). Μάλιστα, τα ίδια ποσοστά θα ίσχυαν και για τις προσλήψεις αναπληρωτών / ωρομισθίων, οι οποίοι για την περίπτωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα επιλέγονταν «από τους εγγεγραμμένους στους πίνακες των επιτυχόντων στο διαγωνισμό και μη διοριζόμενους σε οργανικές θέσεις» (παράγραφος 7 του παραπάνω άρθρου).

Με το νόμο 2725/99 τροποποιήσατε τον 2525/97, εις βάρος των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα σε αναπληρωτές / ωρομισθίους που είχαν συμπληρώσει 16μηνη προϋπηρεσία μέχρι τις 30-6-98, μολονότι αυτοί ήδη πριμοδοτούνται εφόσον συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Τώρα πλέον, με την εγκύκλιο Δ2/5193 /7-6-2001, για τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ του έτους 2000 προχωράτε ένα βήμα παραπέρα, περιορίζοντας τις προσλήψεις αναπληρωτών / ωρομισθίων από το διαγωνισμό ΑΣΕΠ μόνο στους διοριστέους, οι οποίοι για φέτος θα είναι λίγοι, ενώ την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα υπάρχει κανείς, αφού θα έχουν όλοι διορισθεί. Το «κόλπο» στήθηκε με την προ-ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού διορισμών (κάτι που δεν είχε γίνει στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ του 1998), κάτι που σας κάνει να ισχυρίζεστε ότι όσοι έχουν επιτύχει τις «βάσεις» στα διάφορα μαθήματα αλλά δεν είναι διοριστέοι, είναι αποτυχόντες. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των διορισμών αναπληρωτών / ωρομισθίων θα γίνει από την επετηρίδα, επαναφέροντάς την έτσι από το «παράθυρο», εις βάρος των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ που δεν βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των διοριστέων και οι οποίοι θα αρκούσαν για να καλύψουν το 80% της συμμετοχής που προβλέπεται για τους πίνακες του ΑΣΕΠ. Ο μεγαλύτερος εμπαιγμός είναι ωστόσο ότι ισχυρίζεστε πως εάν εξαντληθούν οι υποψήφιοι από την επετηρίδα, θα χρησιμοποιηθούν οι επιτυχόντες και μη διοριστέοι του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ενώ ξέρετε πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:

  1. Πώς θα πετύχετε τα ποσοστά 80% ΑΣΕΠ – 20 % επετηρίδα για φέτος, χωρίς να χρησιμοποιήσετε τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του έτους 2000, οι οποίοι δεν διορίζονται σε οργανικές θέσεις;
  2. Την επόμενη σχολική χρονιά (2002-2003) θα προσλάβετε αναπληρωτές / ωρομίσθιους μόνο από την επετηρίδα, αφού όλοι οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ θα έχουν διοριστεί;
  3. Πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τους επιτυχόντες αλλά μη διοριστέους του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του έτους 2000;

 

 

Ο ερωτών

 

 

 

 

 

Γιώργος Ψαχαρόπουλος